logo

(Hoog)gevoelige kinderen en vakantie

‘Vakantie’…

Bij het woord ‘vakantie’ voel je een directe ontspanning en droom je weg naar verre oorden die op je verlanglijstje staan. Of zie je je partner en jezelf ontspannen voor de tent zitten, de kinderen vrolijk aan het spelen en geen wolkje aan de lucht.

Maar als de vakantie daar is, de tassen zijn gepakt en de auto, het vliegtuig of de bus staat klaar, dan wil het plaatje er wel eens anders uitzien. De spanning loopt aardig op en het fijne gevoel van samen op vakantie gaan dreigt steeds meer te verdwijnen. Vakantie, waarom wilden we ook al weer zo graag weg?

Vakantie en (hoog)gevoelig

Is het ‘erger’ als je (hoog)gevoelig bent? Tja, dat weet ik eigenlijk niet. Wat ik wel weet is dat als je (hoog)gevoelig bent of autisme hebt, alles intens ervaart. Dat je ontzettend veel waarneemt en snel overprikkeld raakt. Een vakantie, een andere omgeving, (onbewuste) spanningen van de anderen die mee op reis gaan, nieuwe geuren, onbekende mensen etc. Het is nogal wat om in je op te nemen en te verwerken.

Zoals je waarschijnlijk weet, heeft een (hoog)gevoelig kind en kind met autisme, daar meer tijd voor nodig. En gek genoeg hebben we op vakantie (in het begin) weinig tijd… Dat wil zeggen, we hebben vaak de neiging om vanaf de eerste dag te MOETEN GENIETEN EN HET LEUK HEBBEN. Even bijkomen, acclimatiseren en met twee voeten landen op de plek waar je bent is er niet bij. Direct in de actiemodus; ontdekken van de omgeving, opbouwen en/of inrichten van je vakantieplek en vriendjes (moeten) maken (‘ga maar spelen, er zijn vast meer kindjes..’).

Tips voor (hoog)gevoelige kinderen:

  1. Wacht even een weekje voordat je op vakantie gaat. Veel mensen gaan direct op vakantie wanneer de kinderen vrij zijn. School is afgesloten, de schooltas kan een paar weken de kast in en de vakantietas is al gepakt. De vraag is in hoeverre dat handig is bij (hoog)gevoelige kinderen. Veel (hooggevoelige) kinderen hebben even tijd nodig om bij te komen van school. De laatste weken zijn vaak druk en vol activiteiten. Even bijkomen en als het ware afkicken van dit alles kan geen kwaad. Een (hoog)gevoelig kind kan hierdoor ook even wennen aan de overgang van school naar vakantie want dit voelt nu eenmaal anders.
  2. Bereid je kind voor op de vakantie(bestemming). (Hoog)gevoelige kinderen vinden een nieuwe omgeving en omgaan met veranderingen vaak lastig. Wat kunnen ze verwachten en wat gaat er gebeuren? Dit niet te weten roept spanning en vaak (veel) vragen op. Door plaatjes, foto’s en/of filmpjes te laten zien van jullie vakantiebestemming stel je je kind zoveel mogelijk gerust. Zoals: hoe de omgeving eruit ziet en de tent, het hotel of appartement.
  3. Geef je kind tijd om te wennen. Een nieuwe omgeving vraagt even tijd om te wennen. Je kind kan in het begin wat nukkig, gespannen of heel druk zijn. Jij kan dan teleurgesteld zijn, want ‘het is toch leuk om op vakantie te zijn’? Maar bedenk dat het (tijdelijke) gedrag nodig is om uiting te geven aan het spannende gevoel van de nieuwe omgeving.
  4. Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme te houden als thuis. Voor (hoog)gevoelige kinderen is het fijn als een dag op vakantie een beetje lijkt op een dag thuis. Zo kan je de ochtend- en avondrituelen proberen vast te houden. Het geeft je kind vaak een rustig gevoel omdat het bekend is; iets vertrouwds op een vreemde plek.
  5. Neem altijd genoeg eten en drinken mee (als je op pad gaat). (Hoog)gevoelige kinderen kunnen erg snel van gedrag veranderen wanneer ze niet voldoende gegeten en/of gedronken hebben. Denk maar aan: moe, chagrijnig, hangerig, huilerig. Dus neem tijdens de ontdekkingstocht door die historische stad ook af en toe een momentje om op een bankje te zitten en iets te drinken of een ijsje te eten.
  6. Laat je kind(eren) ook een activiteit verzinnen. We hebben de neiging om de vakantie te plannen en in te vullen, ook voor de kinderen. Maar laat je kind(eren) ook meedenken en ideeën aandragen. Voor (hoog)gevoelige kinderen een leuke manier om indirect aan hun zelfvertrouwen te werken. Want wat is er leuker dan iets te gaan doen dat jij bedacht hebt?!
Wil je meer weten over de mogelijkheden van (persoonlijke) coaching zodat je voor jouw kind de juiste begeleiding hierbij krijgt? Neem dan vrijblijvend contact met me op: www.praktijkspringtij.nl

Comments are closed.

Contact