logo

Hoe help ik mijn introvert kind?

Kijkt jouw kind vaak toe op het schoolplein, houdt hij niet zo van kinderfeestjes of speelt hij het liefst alleen? Het kan zijn dat je kind introvert is. Dat is helemaal niet erg. In deze blog geef ik handige tips, zodat jij er beter mee om kunt gaan.

Als je zelf een extravert persoon bent, kan het zijn dat je je zorgen maakt als je kind introvert is. Als je het gedrag van je kind niet herkent, kunnen er namelijk al snel vragen opkomen. Is je kind emotioneel wel gezond? Is je kind angstig of depressief? Waarom trekt hij zich zo terug?

Introversie

Met veel introverte kinderen is er helemaal niets specifieks aan de hand. Ze gedragen zich gewoon op de manier die is aangeboren. Het is een kwestie van er op de juiste manier mee om te gaan. Misschien belangrijk om te weten: maar liefst een derde van de maatschappij is introvert! Er zijn dus veel mensen die liever luisteren dan praten, liever alleen zijn dan een hele kudde om zich heen en die liever volgen dan de leiding nemen.

  • Verken langzaam nieuwe situaties

Voor introverte types zijn nieuwe omgevingen en nieuwe mensen vaak spannend. Verwacht daarom ook niet dat kinderen actief gaan socializen. Fijn is dan om in een nieuwe omgeving vroeg aan te komen, op die manier geef je je kind de ruimte om de omgeving te verkennen. Je zou ook van te voren kunnen bespreken waar jullie heen gaan, welke mensen er zullen zijn, wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, en wat je kind bijvoorbeeld kan zeggen om een gesprekje aan te gaan. Maar vooral: ga langzaam, en ga wel.

  • Gun je kind pauze

Introverte kinderen raken vaak uitgeput van sociale activiteiten, terwijl extraverten juist energie krijgen van mensen om zich heen. Laat kinderen even in een ander deel van de kamer of een andere ruimte zitten als ze daar even behoefte aan hebben.

  • Bewonder je kind als hij een “risico” neemt

Laat weten dat je je kind bewondert als hij iets deed dat hij nieuw, eng of ongemakkelijk vond. Zeg bijvoorbeeld: “Ik weet dat je het eng vindt om een spreekbeurt voor de klas te houden, maar ik ben trots op je dat je het probeert.”

  • Benadruk positieve ervaringen

Vaak blijken spannende situaties achteraf toch mee te vallen: de nieuwe meester is toch aardig, zij heeft een nieuw vriendinnetje op de tennis gemaakt. Probeer je kind te wijzen op de positieve dingen.

  • Motiveer de passies van je kind

Het komt vaak voor dat introverte kinderen andere interesses hebben dan extraverte kinderen. Introverte kinderen vinden het misschien veel interessanter om bepaalde fossielen te bestuderen, terwijl extraverte kinderen liever voetballen. Zoek naar waar je kind echt gelukkig van wordt. Als het hen geluk geeft, geeft het jou dat ook.

  • Bespreek het met de leerkracht

Het is verstandig om het met de leerkracht op school over de introversie van je kind te hebben. Dit kan namelijk voorkomen dat er -ten onrechte- van uitgegaan wordt dat je kind bijvoorbeeld niet geïnteresseerd is. De juf/meester kan als hij op de hoogte is zo hier en daar bijspringen.

  • Leer je kind voor zichzelf op te komen

Benadruk dat de mening van je kind net zo waardevol is als die van alle andere kinderen. Tip: karateles. Vanwege het fysieke zelfvertrouwen dat ze daar kunnen aanleren.

  • Zorg ervoor dat je kind zich gehoord voelt

Probeer zo goed mogelijk te luisteren naar je kind, en vragen te stellen om er achter te komen wat hem mogelijk dwars zit. Introverte kinderen hebben de neiging om in hun eigen wereld te leven. Als je als ouder niet luistert, is het gevaar dat kinderen in hun eigen wereld verdwalen, waardoor zij steeds meer geïsoleerd raken.

  • Een enorme vriendenkring is niet de norm

Bevestig dat het echt niet nodig is om ontzettend veel vrienden te hebben, een of twee vriendjes is prima. Bij introverte kinderen gaat het vaker om kwaliteit dan kwantiteit.

  • Waardeer het karakter van je kind

Introverte kinderen zijn over het algemeen namelijk vaak attent, geconcentreerd en kunnen heel goed luisteren, zolang ze op een plek zijn die voor hen werkt.

Voor meer informatie of mogelijkheden van coaching: www.praktijkspringtij.nl

 

Comments are closed.

Contact